Conform comentariului examinatorului vostru de la examenul din decembrie 2015, au fost multe greseli si la aplicarea pro-rata pentru TVA. Examinatorul a spus ca:

– multi studenti au incurcat „input VAT” cu „output VAT”

Eu, personal, nu cred ca vreun student de-al meu face aceasta confuzie ;). Totusi, sa tinem minte! „input VAT” = TVA deductibil (aferent „intrarilor”), „output VAT” = TVA colectat (aferent „iesirilor” in general);

– multi studenti au aplicat pro-rata si la achizitii si la livrari sau au aplicat pro-rata la toate achizitiile, indiferent de scopul acestora. Aceasta este o greseala grava.

Pro-rata TVA reprezinta procentul in care poate fi dedus TVA-ul pentru acele achizitii care nu pot fi alocate exact activitatilor cu drept de deducere sau fara drept de deucere, deci PRO RATA se foloseste NUMAI in cazul ACHIZITIILOR – si numai in cazul acelor achizitii pentru care stim ca sunt aferente atat activitatii taxabile cu drept de deducere cat si activitatii fara drept de deducere si pentru care nu avem o alta cheie logica de repartizare a „cheltuielii” – numai in acest caz vom deduce TVA-ul aferent acestei achizitii folosind pro-rata.

– multi studenti au calculat pro-rata finala folosind suma totala a achizitiilor in loc de cea a vanzarilor.

Deci, daca urmariti cursul online de Romanian Taxation (www.imconsulting.com.ro), in capitolul dedicat TVA, in Lectia 8 care este dedicata TVA deductibile, exista o ilustratie special facuta pentru pro-rata si acolo veti afla ca:

Pro-rata se aplica atunci cand persoana respectiva (platitoare de TVA) desfasoara atat activitati taxabile pentru care are drept de deducere a TVA cat si activitati pentru care n-are dret de deducere a TVA.

Pentru toate achizitiile care sunt facute in exclusivitate pentru desfasurarea activitatii taxabile cu drept de deducere TVA-ul aferent acestor achizitii este deductibil in intregime.

Pot fi si achizitii pentru care stim exact in ce masura se refera la activitatea taxabila cu drept de deducere si in ce masura se refera la activitatea fara drept de deducere. Este logic ca vom deduce TVA-ul numai pentru partea din achizite care este in scopul activitatii taxabile cu drept de deducere.

Problema apare cand avem achizitii care sunt pentru toate activitatile si pentru care nu stim in ce masura se refera la activitatea taxabila cu drept de deducere si in ce masura se refera la activitatea fara drept de deducere. Pentru aceste achizitii, codul fiscal ne ofera solutia pro-ratei.

In general, pro-rata se calculeaza ca raport intre suma totala a vanzarilor aferente activitatii cu drept de deducere/suma totala a tuturor vanzarilor.

Este logic sa fie asa. Ganditi-va ca avem o societate care desfasoara doua activitati: presteaza servicii de chirurgie estetica (activitate taxabila si cu drept de deducere dpdv TVA) si servicii de chirurgie generala (exceptata de la TVA si fara drept de deducere). Sa presupunem ca doar 10% din turnover-ul societatii o reprezinta vanzarile de servicii de chirurgie estetica. Prin urmare, cand aceasta societate va primi factura de la contabilitate (de ex., sau de la orice alta achizitie pentru care nu poate sa estimeze in ce masura se refera la o activitate sau alta), va deduce doar 10% din TVA-ul acestei facturi.

Sper ca ceea ce v-am scris va ajuta sa intelegeti si sa invatati mai usor!

Succes!

Similar Posts

Lasă un comentariu